UN PESSEBRE AMB TITELLES A ALCOI


El Tirisiti és un muntatge teatral amb titelles que es realitza a la ciutat d'Alcoi (Alacant). Declarat Bé Immaterial d'Interès Cultural per la Generalitat Valenciana. Decret 192/2002, de 26 de novembre. Alta distinció de la Generalitat Valenciana al 'Mèrit Cultural'
Aquest teatre és important per celebrar-se des del segle XIX amb el que això representa de tradició. El Betlem de Tirisiti, que és el seu nom complet, es representa a Alcoi en Nadal, amb un format menut, mesclant elements populars alcoians (com el torero Clásico) amb altres del naixement de Jesús, l'arribada dels Reis Mags o la celebració de les festes de Moros i Cristians, tan característics del lloc.
Les titelles són del tipus anomenat "de peu i vareta", aquesta manipulació característica, és un dels factors que aportin major interès al pessebre. Qui representa el principal personatge, parla amb una llengüeta metàl · lica a la boca, pel que quan apareix anomenant a Tereseta, el que se sent és Tirisiti, donant nom al personatge principal i a la representació.


Durant anys es va representar en un barracó especialment habilitat, encara que actualment ha passat al Teatre Principal. El públic es compta per milers i la demanda sempre supera l'oferta del Nadal anterior, obligant a anticipar les representacions fins els primers dies de desembre.


web: Tirisiti

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

AQUEST VA SER UN GRAN DIA!

"Què vaig per anar a l'ermita?"

LA VERITABLE HISTÒRIA DEL REI QUE TENIA EL NAS VERMELL AL SERRALLO