Obrir una altra finestra a la fantasia

Una de les novetats d'aquest 2018.
Fa uns dies; aquest passat Nadal. em van regalar un Kamishibai, feia molt de temps que em rondava pel cap tenir-ne un i poder explicar contes en petit comitè amb aquesta tècnica.  Ara ja el tinc i el que toca es preparar unes històries molt xules i si em deixeu, compartir-les amb vosaltres i convertir-me en un autèntic  gaito kamishibaiya  (contacontes  amb kamishibai)
Què és el KAMISHIBAI?
És una forma d'explicar contes molt popular al Japó. Kamishibai, en japonès, vol dir "teatre de paper".
La seva màgia
El kamishibai fascina a l'audiència. Uneix la màgia de les paraules amb l'encant de les imatges captant l'atenció de tots, especialment dels més petits. El component teatral del kamishibai transcendeix a la simple lectura, ajuda a aconseguir un efecte màgic i de concentració al voltant del conte molt més fàcilment que amb altres tècniques.
En interpretar amb un kamishibai es produeix la interacció joiosa i compartida entre els membres de l'audiència, entre aquests i el narrador, i entre tots dos i el missatge que l'autor vol transmetre.
Els nens assisteixen en grup a un espectacle en el qual tots junts poden cridar de por o riure amb força. Això els predisposa a compartir els mateixos sentiments, experimentant la sensació de grup i el gaudi conjunt. Aquest efecte pot ser incrementat pel narrador adaptant la seva entonació, ritme i fins i tot variant expressions tenint en compte l'ambient creat.
Origen del Kamishibai
L'any  1930, en un dels carrers més populars de Tòquio. Al lluny es veu arribar a un home amb bicicleta. L'home baixa d'ella i fa sonar una carraca. Aviat comencen a arremolinar al seu voltant desenes de nens. És lògic, l'home és un venedor de llaminadures. Però, a més, porta amb ell un kamishibai. Treu un teatret de fusta de la mida d'un maletí,  i fa comença a fer lliscar unes làmines amb uns dibuixos de traços gruixuts i senzills. En el seu revers està escrit un text amb ràpides descripcions i diàlegs vius, que l'home llegeix. Els nens escolten i miren bocabadats, criden aterrits, o riuen a ple pulmó.
 El kamishibai mai falla, és màgic, sempre aconsegueix atrapar l'atenció dels nens, fer-los travessar aquesta línia que separa la fantasia de la realitat.
Aquest és, doncs, l'origen del kamishibai que va sorgir al Japó, durant la crisi econòmica de finals dels anys 20, com una fórmula per combatre la desocupació: l'home de la bicicleta, després de l'èxit de la representació, venia amb més facilitat les seves llaminadures entre els feliços nens.
Després d'unes dècades de declivi, en els últims anys el kamishibai ha ressorgit, aquest cop ja com una activitat purament lúdica i pedagògica, i ho ha fet amb tanta força que la seva màgia s'ha estès des del país del Sol Naixent a altres continents. Per conèixer una mica més de la seva història.
Aquest senzill teatre de paper és molt més que això: És tot un univers replet d'històries senzilles però riques en sentiments i ensenyaments.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

AQUEST VA SER UN GRAN DIA!

"Què vaig per anar a l'ermita?"

LA VERITABLE HISTÒRIA DEL REI QUE TENIA EL NAS VERMELL AL SERRALLO