TORNA L'HOME DELS NASSOS


Torna un any més a Mont-roig el popular Home dels Nassos i nosaltres som els responsables de fer-li la rebuda que es mereix.

El pròxim dia 31 de desembre arriba a Mont-roig del Camp i amagat pels racons del poble caldrà trobar-lo. Vine a la plaça Gaietà Ivern a les sis de la tarda i començarem a buscar-lo.

L'Home dels nassos és un personatge mitològic que té tants nassos com dies té l'any —o com dies li’n resten. És una tradició viva a Catalunya, al País Valencià o La Rioja. Hom només el pot veure, però, el trenta-u de desembre, puix que el personatge mitològic té, com tots els humans, un sol nas. Per tant, podria ser-ho qualsevol persona.

Tradicionalment, se sol explicar a la mainada que en aquest dia surt l'Home dels nassos, una persona que té tants nassos com dies té l'any. Hom els ho explica de tal forma manera que els nens s'imaginen un personatge estrafolari amb 365 nassos a la cara, sense pensar que el 31 de desembre resta un sol dia per acabar l'any, de manera que l'any només en té un, de dia, els altres ja han passat, ja no els té. Per a arrodonir la befa, s'acostumava a dir als nens que adés l'havien vist passar per algun carrer prop, per tal que correguessin a veure si el podien trobar. També hi havia qui creia veure'l a les canonades de l'aigua i així ho feien saber a les criatures.

Aquesta tradició és present en diverses poblacions catalanes que presenten en alguns casos petites variacions o localismes. En moltes d'aquestes actualment s'organitzen cercaviles amb un capgròs que representa l'Home dels nassos.
 
 El capgròs de Mont-roig del Camp (de propietat municipal) se va estrenar l'any 1999  fet d'un disseny d'en Joan Reverté i construït  a l'empresa "Aragonesa de Fiestas" de Saragossa.  

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"La veritable història del rei que tenia el nas vermell"

Mostra Internacional de Titelles de Mollet del Vallès (15a edició)MITMO

"SENYOR JOAN, MONSIEUR MIRÓ" PEL 12 DE NOVEMBRE