SOCCUS, EL MITJÓ DEL PEU ESQUERRA capítol 2on

GEGANT, GEGANTÓ, GEGANTET, CAPGRÒS, O...POTSER TITELLA?

Un titella (masculí), és una figura o ninot que es mou de manera que sembla que el seu moviment és autònom.
Hi ha molts tipus de titelles, alguns sense ser ninots fets expressament per a tal
efecte, fan la mateixa funció, com per exemple els titelles objectuals, en què la manipulació d’objectes quotidians com ara botes, culleres, pots, etc. eixampla les possibilitats expressives i produeix efectes sorprenents.
En aquest punt permeteu-me que faci un parèntesis per parlar dels gegants i dels seus diferents tipus.
A casa nostre, i a molts altres indrets del món, som posseïdors d’una gran tradició festiva gegantera, personatges de carrer, grans i petits, els més antics, de cartró pedra d'un gran valor artístic que solen passejar pels carrers de viles i ciutats amb motiu de les Festes Majors i d’altres actes populars.
Els gegants en un gravat antic
El gegant tradicional: és una "figura vertical de característiques humanes, de mesures considerablement superiors a les d'un individu de dimensions normals, que, conduïda des de d’interior per una persona, participa en les festes i celebracions, amb un caire festiu i alhora de símbol col·lectiu". Antigament representaven reis, nobles o guerrers.

Els gegants del Pi de Barcelona
El gegantó: és un gegant més alt que l’ésser humà però manifestament més baix que els gegants tradicionals, per diferenciar-lo dels quals rep el seu nom. Tot i la seva característica, és portat per individus adults.

El Negrito i la Negrita, gegantons de Tarragona
El gegantet: és un gegant no gaire més alt que un ésser humà adult dissenyat per ser portat pels infants, en relació amb l’alçada dels quals sí que constitueix un autèntic gegant.

Els Gegantets Petits Fadrins de Reus
El capgròs: també anomenats caparrots, cabets, cabuts, nans... Aquestes figures solen ser uns caps, que es posen damunt dels muscles les persones que el duen.

“Nanos” de Tarragona

Pel fet de tenir un gran cap damunt d'un cos normal, fan també l’efecte de ser uns nans.
Aquests elements eren fabricats de fusta antigament i per a major comoditat i lleugeresa en l’actualitat de cartró o fibra de vidre,
 
Les Grandes Personnes de Boromo
Tornem a reprendre ara el tema del inici del capítol. I si conjuntem els conceptes de titelles i gegants estaríem parlant dels titelles de carrer, d'ús no teatral però sí dramàtic-festiu, que no es mouen amb paràmetres professionals sinó per l’obstinació i el voluntariat dels vilatans de les diferents localitats on es troben.

A l’actualitat, aquest fenomen ha pres dimensions extraordinàries. Pràcticament cada dia de l' any en un lloc o altre de la geografia hi ha trobades de gegants i en molts llocs la seva presència a les festes populars s'ha convertit en una cosa normal i obligada. Grups reconeguts com serià el cas dels Comediants, i molts altres, s’han inspirat i han incorporat aquest element lúdic – festiu, en els seus espectacles que han passejat per mig món.

Alicia, Teatre Nu
Així segons lo exposat, en Soccus el classificarem potser, dins la categoria de gegantons i podrien afirmar que en Soccus és sense cap dubte, un gegantó – titella de carrer, evidentment un mitjó.
primer esboç d'en Soccus



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

AQUEST VA SER UN GRAN DIA!

"Què vaig per anar a l'ermita?"

LA VERITABLE HISTÒRIA DEL REI QUE TENIA EL NAS VERMELL AL SERRALLO