Avui és el Dia Mundial de la Marioneta


De fusta, amb les galtes enrojolades i el pèl de drap, les marionetes o titelles són uns dels ninots preferits de grans i petits i per això avui, 21 de març, tots els artistes titellaires i aimants d’aquest art celebren el Dia Mundial de la marioneta o Dia Mundial del titella per commemorar aquesta mítica figura sorgida fa més de mil anys.
Un dels gravats més antics trobats es remunta a l'any 1150 a. C., el Còdex Hortus Deliciarum, de Herrad von Landsberg, on dos joves juguen amb titelles de fil simulant baralles sobre una taula.


No obstant això, la paraula titella té el seu origen a França ( 'marionette'), nom amb el qual es batejava al clergue que usava un ampli registre de veus per donar vida als contes i les històries interpretades per ninots en representacions religioses en què apareixia la verge Maria. Tons aguts, veus cridaneres i falsets omplien el petit escenari on els protagonistes no eren persones amb vida pròpia sinó ninots manipulats amb fils gairebé imperceptibles.
Més tard, al segle XVII, va aparèixer la llanterna màgica (precursor del cinematògraf), afegint un factor més d'entreteniment en aquesta escenografia mil·lenària. Fins els nostres dies quan, l'any 2002, la Unió Internacional del Titella (UNIMA) va oficialitzar la data celebrant per primera vegada el dia Mundial de la Titella tal dia com avui el 2003.






Missatge pel Dia Mundial de la Marioneta 2019

UNIMA 90 anys jove

Benvolguts companys i companyes titellaires, membres d'UNIMA i estimats col·legues d’arreu del món presents avui amb nosaltres, us dono la meva més sincera benvinguda!
Quan se'm demanà escriure el missatge d’UNIMA per al Dia Mundial dels Titelles 2019, em vaig commoure fins un punt que no sabria descriure, ja que per a mi és un gran honor i privilegi adreçar-me a tots vosaltres en el 90è aniversari d'aquesta nostra gran organització: La Unió Internacional de la Marioneta -UNIMA-.
Estic orgullós de compartir que som l’organització internacional de teatre de titelles més antiga del món. Tradició, talent, imaginació i treball dur: aquests són els sòlids pilars que sostenen UNIMA, com recordem amb orgull en la nostra història i llegat. Els nostres membres fundadors i els molts que han seguit el seu treball visionari són la gent que han configurat el món titellaire. Alguns estan avui entre nosaltres, altres en els nostres records; els seus ideals, valors, llegat artístic i sobretot empatia, perviuen encara a través dels nostres més de 90 centres nacionals i representants a tot el món.
Des dels seus orígens, UNIMA ha estat coneguda com a plataforma per nodrir, recolzar, intercanviar i compartir idees, pensaments i treballs creatius. En aquest 90è aniversari d'UNIMA, el nostre compromís ha de ser per a les noves i futures generacions de joves titellaires, tant tradicionals com moderns que creen l'essència més bella des de la seva imaginació, creativitat i narració. Ara som al pont, si ho puc dir així, portant el bagatge de generacions anteriors, reinventant-nos a nosaltres mateixos i investigant un futur positiu i brillant.
Vivim avui dia en una època de tecnologia i canvi que ofereix enormes oportunitats al teatre de titelles i a UNIMA; per involucrar nous públics, per utilitzar titelles de manera que expliquin històries més vivaçment, i per crear i implementar nous models de distribució i plataformes on mostrar el nostre treball.
Sovint he sentit a gent dir, però, per què UNIMA? - a això puc respondre que UNIMA és una família global amb recursos humans disponibles a tot el món - això és el que fa d’aquesta organització el que és i defineix el que representa. Tenim un enorme cos de voluntaris per tot el món, que estan sempre disposats a ajudar i a nodrir tot talent.

Què és el que ens atrau d’aquesta figura, que nosaltres li donem vida? És l’inanimat esdevenint animat, per així poder dir un miler de paraules, com cap actor humà seria capaç de fer, o no es pot permetre fer-ho, o és que ens veiem com creadors manipulant els nostres propis subjectes? Sigui el que sigui, els titelles a tot el món han estat expressant, actuant, lluitant, estimant i enllaçant els nostres molts records del passat amb el nostre present. Estem ensenyant a una nova generació que hem de mantenir els nostres valors i tradicions, mentre ens obrim fermament a les noves idees.
Aprofitem aquest dia no tan sols per celebrar l’amor per l'art titellaire, sinó sobretot per mirar de comprendre les diferències existents entre les diverses nacions i cultures. Diferències que, amb una celebració d'aquesta mena, avui s’han de posar de costat i esborrar. Aquesta organització i la nostra disciplina artística ens permeten promoure els valors humans més nobles, com la pau i la comprensió mútua entre les persones, independentment del seu origen, conviccions polítiques o religioses i diferències culturals, d'acord amb el respecte als drets humans fonamentals, tal com ho defineix Nacions Unides a la Declaració Universal dels Drets Humans. Present en més de 90 països, UNIMA és una plataforma per intercanviar i compartir entre les persones que fan titelles, recerca, història i que són entusiastes d’aquesta forma d'art.
En el Dia Mundial dels Titelles estic encantat de veure que, com a organització, hem arribat a tantes persones i a tantes comunitats d’arreu del món, especialment de les zones desafavorides, per a les que altrament no hauria existit l'oportunitat de fer teatre de titelles. És un honor i un privilegi treballar amb tots vosaltres com a president d'UNIMA. Al llarg dels meus viatges i en les relacions establertes com a president, he trobat un gran sentiment de complicitat entre titellaires per tot el món; hi ha una flama en tots vosaltres, que ens fa avançar sense importar-ne la situació; i hi ha sempre un somriure quan ens trobem i ens intercanviem pensaments i idees. He pogut conrear grans amistats i formar una família meravellosa per tot arreu, i és amb això amb el que em quedaré per a la resta dels meus dies.
Gràcies.

Dadi D. Pudumjee
President d’UNIMA Internacional

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

AQUEST VA SER UN GRAN DIA!

"Què vaig per anar a l'ermita?"

LA VERITABLE HISTÒRIA DEL REI QUE TENIA EL NAS VERMELL AL SERRALLO