Per Nadal "En Fumera"

 Avui us vull parlar del Nadal. Ja se que encara falta temps, que just comença l'estiu. Però porto massa temps treballant en aquesta producció que no puc ressistir-me a parlar-ne

 Si no passa res de nou per Nadal volem estrenar "En Fumera" (Amb un any de retard) Molts potser ja coneixeu aquest personatge, però d'altres no.

El Fumera de Figueres (foto: internet)

En Fumera de Figueres (foto internet)

                                                    En Fumera de Valls (foto internet)

En Fumera és una figura popular, un personatge de l’imaginari de la Catalunya Nord i de part de les  comarques gironines,  encara que a l’actualitat també el podem trobar  per altres indrets de la geografia catalana (Figueres, Valls, Nou Barris, Molins de Rei, Palamós ...) Expliquen que és una mena d’esser misteriós emparentat amb la bruixa   Befana italiana, l´Olentzero basc o el Chalan francès i que té amb set ulls al cap, quatre a davant, dos a darrera, i un al bastó i que aquest s’allarga com si fos un xiclet. Ell és un emissari dels Reis d’Orient, l’encarregat d’explicar-los si la mainada s’ha  portat bé. Els nens i nenes li    tenen respecte ja que, per una banda, entenen que és l’espieta dels Reis i, de l'altre, se l’imaginen amb un aspecte terrorífic. El seu nom li ve  perquè  entra i surt per la xemeneia de la casa o pels celoberts dels  pisos, com el fum de la llar de foc o la cuina. Quan en Fumera desapareix ho podem saber perquè al seu darrere deixa una cortina de fum o bé una olor  forta a fum. És una altre eina perquè la mainada faci cas.

 Nosaltres hem fet una versió amb titelles




 
"En Fumera" és una obra de teatre de titelles que captura l'esperit del Nadal a través de la història d'en Martí, la Clara i el seu amic en Pol.

La trama se centra en el personatge mitològic de la llegenda catalana d'en Fumera, aquest ésser misteriós que és l'espia dels Reis d'Orient. Ell té la missió de vetllar pel comportament dels nens i nenes i així informar a ses majestats sobre quii s'han portat bé o malament     durant l'any. 

En Martí i la Clara creuen en la existència d'en Fumera i s’esforcen per portar-se bé perquè els Reis els portin els seus regals desitjats. Però en Pol, l'amic escèptic i bastant trapella d’en Martí i la Clara, no creu en aquesta llegenda i es burla de la idea i dels seus amics.

La trama pren un gir quan en Pol experimenta una transformació emocional després de tenir un encontre amb en Fumera. Després de reflexionar sobre les seves accions i demanar una segona oportunitat, en Pol decideix canviar i ser millor.

En Fumera, actuant com a intermediari entre els nens i els Reis d'Orient, intervé per donar a en Pol l'oportunitat de redimir-se.   

En resum, "En Fumera" és una obra que combina la fantasia de la  llegenda nadalenca transmetent un missatge inspirador de bondat i  esperança.

 L'espectacle inclou a més de cançons populars,  dues meravelloses cançons una de la Marta Canelles ("Estimats reis de l'Orient") i una altra d'en Carles Bertrand (Sóc en Fumera")

 

Si voleu més informació: invisibletitelles@gmail.com o bé: whatsapp/móbil: 646287914 (Joan)

 Aquest Nadal volem venir a representar aquesta bonica història al teu poble o ciutat.



Comentaris

Joan Reverté ha dit…
això és una prova

Entrades populars d'aquest blog

"Què vaig per anar a l'ermita?"

LA VERITABLE HISTÒRIA DEL REI QUE TENIA EL NAS VERMELL AL SERRALLO

Ding, dang, dong arriben els espectacles de Nadal!